Barn i bilen

Här har vi sammanställt lite information och regler som kan vara bra att tänka på när man har barn i bilen.

Konsumentverket har en databas med godkända bilbarnstolar.

Baby (0-9 månader)

Bebisar skall åka i ett babyskydd. Det gör dom fram till att dom är ungefär 9 till 12 månader - när huvudet inte längre stöds av babyskyddet eller när viktgränsen är passerad. Det viktigt att tänka på att det absolut inte får finnas någon airbag där babyskyddet monteras. Kontrollera detta noga.

Små barn (0 - 4 år)

Små barn skall åka i en bakåtvänd bilbarnstol med inbygt 4-punktsbälte och stöd för huvud. Barnen skall använda en bakåtvänd bilbarnstol tills de är så stora att viktgränsen har passerat, eller tills att de har blivit för långa för att få bra stöd av bältet. Det är viktigt att tänka på att man inte vänder barnet för tidigt, detta kan medföra mycket allvarliga skador vid en eventuell krock.

Barn (4 - 10 år)

Barn mellan ungefär 5 och 8 år skall åka i en bältesstol. Bältesstolen har stöd för rygg och nacke, samt anpassningar som gör bilens eget bälte lämpligt att använda för barnen.

Större barn (8 - 12 år)

Större barn skall sitta på en bälteskudde. En bälteskudde lyfter upp barnet till en höjd så att de kan använda bilens eget bälte, och att detta kommer rätt på kroppen. Bälteskudden används tills att barnet är så pass långa att de bilens eget bälte sitter rätt på kroppen.

Kontrollera alltid att barnet inte sitter på en plats i bilen där det finns krockkuddar . Det finns inga rapporter om att sidokrockkuddar skall vara faliga för barn.

Tänk på att de fakta som vi har sammanställt här bygger på lagar och regler som ofta ändras och uppdateras. Hör alltid med din butik eller kontrollera med Vägverket / NTF så att ditt barn sitter säkert.

 
Biltorget.se - © Bildelsbasen AB - Friskrivning innehållsmässiga fel - Översikt